Vertaisuus ja avoimuus oppimisen perustana maker-kulttuurissa

Uutiskirje2Osuuskunta oli mukana tuottamassa Suomen ensimmäistä Mini Maker Fairea Espooseen lokakuussa, mihin osallistui 750 värkkäämisestä kiinnostunutta uteliasta kokeilijaa. Viikonlopputapahtumassa esittäytyi 50 erilaista värkkäysprojektia, joissa kävijät pääsevät kokeilemaan ja oppimaan värkkääjien kehittämiä taitoja ja keksintöjä. Laajassa kirjossa ohjelmaa löytyi jousiammunasta hedelmäkaiverruksen kautta teollisuusrobottien hakkerointiin. Maker Faire on maailmalaajuisesti suurin Tee-se-itse – kulttuurin festivaali koko perheelle  keksintöjen, luovuuden ja innostuneisuuden äärellä.

”Tapahtumassa tärkeintä on tekemisen ja hoksaamisen riemu. Maker Fairessa kaikki osaaminen on yhtä arvokasta eikä mikään tieto ole turhaa”, kuvailee Laura Uusitalo, tapahtuman järjestäneen Wärk ry:n puheenjohtaja.

uutiskirje3Maker-kulttuurissa (suomeksi värkkäämisessä) tai itse tekemisen kulttuurissa painotetaan tekemisen ja kokeilemisen kautta oppimista. Tähän kuuluu vahvasti epämuodollinen konteksti, jonkinlainen harrastajayhteisö ja vertaisiltaan oppiminen. Tärkeänä tekijänä on leikkimielinen asenne ja uudella teknologialla leikittely sekä käytännön projektien kautta kokeileminen mihin kaikkeen uudet laitteet todellisuudessa taipuvat.

 

Lue lisää maker-kulttuurista Pauliinan ja Nuppu Stenrosin blogikirjoituksesta Sitran sivuilta.

Yle teki Espoo Mini Maker Fairessa livelähetystä: Maker Faire – Keksijät ja häksääjät värkkääjätapahtumassa Espoossa. Värkkääjiin ja tunnelmiin voi tutustua Yle Areenassa.

English