Viestintäkasvatuksen seura ry

Viestintäkasvatuksen seura ry

Vapaaehtoisvoimin toimiva järjestö edistää lasten ja nuorten monipuolista viestinten käyttöä; viestien tuottamista ja vastaanottamista.

Vuonna 1987 perustettu Viestintäkasvatuksen seura ry sai alkunsa Lapset ja Tietoyhteiskunta –tulevaisuusverstaan kahvitauolla, kun puheenaiheeksi nousi tarve tekoihin. Seura pitää tehtävänään edistää lasten ja nuorten monipuolista viestinten käyttöä. Vapaaehtoispohjalta toimiva seura järjestää joka kesä viestintäleirejä, joilla jokainen voi itse harjoitella viestinnän taitojaan. Seuran historiassa leirejä on järjestetty jopa parikymmentä kesän aikana. Leireillä ja seuran toiminnassa keskeisenä lähtökohtana on ajatus: tekemällä oppii.

Seuran edellinen puheenjohtaja Johanna Viherä on jo kahdenkymmenen leirin konkari: ”Jokainen leiri on ainutlaatuinen, ja jokaisen leirin leiriläiset ovat erilaisia. Leiriläiset voivat olla tuttuja edellisiltä vuosilta, mutta vuoden aikana tapahtuva kehitys ja viekastuminen on aina ihanaa katseltavaa ja koettavaa. Miten nuoret hulttiopojat kasvavat yhdessä tekemiseen ja toistensa tukemiseen. Miten ujoimmatkin saapuvat leirille vuosi vuoden jälkeen. Leireillä parasta on nähdä, kuinka tärkeä leiri on leiriläisille. Kuinka tärkeä voi olla viikko ilman vanhempia, “omalla vastuulla” oleminen tärkeä motivaatio leiriläisille palata aina uudelleen leirille.”

Telttakylä opiston pihaan

Tänä kesänä Viekas järjestää kesäleirin ensimmäistä kertaa Otavan opistolla 5.–12.6.2012. Leirillä kaikenikäiset pääsevät tekemään ryhmänsä kanssa lehteä, videota, radiolähetystä, ruokaa, pitämään kioskia ja hoitamaan leirin sisäistä ja ulkoista viestintää sekä tietenkin nukkumaan teltassa. Jokainen ryhmä kiertää leireillä niin, että tekee kaikkia hommia viikon aikana. Osanottajia leirille odotetaan jopa 80.

Kaikilla on ollut aina hauskaa päästä vaikuttamaan itse videoiden aiheisiin ja radiossa soitettavaan musiikkiin sekä päästä tekemään omaa lempiruokaansa muille leiriläisille. Nuorten mielipiteet vaikuttavat leirin tuotoksiin. Leiriläisryhmiä ohjaa leirikultsit, jotka ovat oppineet taitonsa aikaisemmilla leireillä. Johanna muisteleekin omaa kokemustaan kultsina: ”Eräs ryhmäläinen halusi jutella, muistaakseni koti-ikävästä, juteltiin sitten siinä, ja yhtäkkiä koti-ikävä hävis, tms. ja kaikki oli hyvin. Illalla sitten selvisi, mitä täma ikävä oli ollut: minut piti saada muualle, kun käytävässä pojat kuvasi kauhuelokuvaa, joka oli ihan liian raaka minulle – isot pojat “juoksivat” veitsien kanssa käytävällä! Olin hieman hölmistynyt, ja kun sain ryhmäläiset kokoon seuraavana päivänä, annoin pienen läksytyksen. Mutta kyllä sen verran nauratti poikien kekseliäisyys, ettei ihan kauheasti voinut suuttua. Piti sitten vain korostaa pienemmille leiriläisille, ettei veitset kädessä saa juosta, että tuo oli tehty digitaalisesti… ”

Viekaksessa on halua järjestää erilaisia pieniä tietotekniikkakoulutuksia niin osuuskuntalaisille kuin osuuskuntalaisten kanssa. Viekas on lupautunut tukemaan ja etsimään luotseja Tietotaitotalkoisiin, jotta avoimia talkoita voitaisin järjestää kesäkuussa päättyvän Tietotaitotalkoot-hankkeen jälkeen yhdessä Otavan opiston kanssa. Jos osuuskuntalaisista löytyy joku kirjaprojektiin teemasta sosiaalinen media ja tavis, niin ottakaa yhteyttä!

PS. Jos tiedät jonkun leiristä kiinnostuneen, niin pikapikaa ilmoittautumaan! www.viekas.fi

English